Damwand

Damwand laten plaatsen

0 Shares
0
0
0

Een damwand laten plaatsen kun je het beste laten uitvoeren door ervaren vakmensen. Een damwand wordt geplaatst wanneer er sprake is van hoogteverschil is tussen tuin en oever. De vakmensen beschikken over het juiste apparatuur om deze klus uit te voeren. Een damwand kan in een achtertuin geplaatst worden, maar ook in gemeente oevers.

Waarom een damwand plaatsen

Een damwand zorgt ervoor dat het water op de plek gehouden wordt. Het versterkt dijken en kan zo overstromingen voorkomen. Ook blijven de verschillende hoogtes van de grond in stand. Een damwand kan op verschillende manieren in de grond gebracht worden door bijvoorbeeld: heien, trillen of drukken. Om de damwand te verwijderen, dient het door trekken weer uit de grond gehaald te worden.

Waar moet je om denken bij het plaatsen van een damwand

Voor het plaatsen van een damwand moet je onder andere weten wat er onder de grond loopt. Door gestuurde boringen kan er precies gemeten worden wat gewicht en de draagkracht van de grond is. Het is noodzakelijk dat er van tevoren een boorplan gemaakt is. Hierdoor kan de boring nauwkeurig uitgevoerd worden.

Wanneer er een damwand geplaatst wordt die groter is dan 30 m2 is er een omgevingsvergunning nodig. Als er een damwand geplaatst wordt buiten een watersysteem is er geen meldplicht of vergunning nodig. 

Verschil tussen damwand en beschoeiing

Wat is het verschil tussen een damwand en beschoeiing? Met beschoeiing worden er verticale palen in de grond bevestigd met horizontale planken. Als je het hebt over een damwand dan worden er alleen verticale planken in de grond gebracht. 

Soorten damwand materialen

Damwanden kunnen gezet worden in verschillende soorten materialen. Het materiaal wat er gekozen wordt heeft natuurlijk een bepaald levensjaar. Wordt er gekozen voor een houten of kunststof damwand dan gaat dit meestal 30 jaar mee. Als je wilt dat het langer meegaat kies dan voor een stalen constructie, deze heeft een technische levensduur van ongeveer jaar.

Een sterke damwand plaatsen

Een damwand bestaat uit losse elementen die pas bevestigd worden bij het plaatsen. Het is van belang dat deze elementen goed tegen elkaar aan bevestigd worden. De damwand moet veel druk kunnen tegenhouden van water en grond. Het is belangrijk om de wand om de zoveel meter weer te verankeren. Wanneer dit niet toegepast wordt, zal de wand omver geduwd worden. De grond zal uiteindelijk sterker dan de damwand zijn.

0 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like