elektrisch koken

Ga je elektrisch koken? Deze zaken moet een elektricien allemaal voor je regelen

0 Shares
0
0
0

Wil je overstappen van gas naar elektrisch koken? Heel mooi! Dat is namelijk beter voor het milieu. Wel is het vaak zo dat je daarbij een elektricien nodig hebt. Er zijn een aantal dingen die komen kijken bij het overstappen naar elektrisch in plaats van op gas koken. Dat begint met de beschikbare aansluitingen controleren. Elektrisch koken is niet onmogelijk, maar soms is het wel handig om een kookgroep in je groepenkast erbij te hebben als je de overstap maakt bijvoorbeeld.

Aansluiten op Perilex-stekker

Wie kiest voor elektrisch koken, moet eerst controleren of er een 4-polige aansluiting is. Dit is namelijk net iets anders dan een gewoon stopcontact. Veel elektrische kookplaten werken via zo’n 4-polige aansluiting en hebben een Perilex-stekker. Sommige woningen hebben al zo’n stopcontact. Dan hoef je geen elektricien in te schakelen. Ook zijn er kookplaten die op een normale 2-polige aansluiting werken. Dan kan het alsnog nodig zijn om een kookgroep toe te voegen aan je groepenkast en daar heb je een elektricien voor nodig.

Overstappen naar 3-fasen

De meeste groepenkasten zijn 1 fase groepenkasten, maar er bestaan ook 3 fasen groepenkasten. Als je van plan bent om uitgebreid elektrisch te koken, kan het nodig zijn om over te stappen van de 1 naar de 3. Meestal is dit overbodig als je enkel overstapt van gas naar elektrisch koken. Bij hoge uitzondering voor mensen die echt veel stroom nodig hebben om te kunnen koken, kan zo’n 3 fase groepenkast vervanging nodig zijn om de elektrische 3 fasen kookplaat aan te sluiten. Daar moet je dan een elektricien voor inschakelen.

Je kunt het ook simpel houden

Soms heb je genoeg aan een kleine kookplaat en heb je gewoon een stopcontact in de buurt van waar je de kookplaat zou willen hebben. Dan ben je snel klaar en heb je eigenlijk geen elektricien nodig. Je kunt natuurlijk altijd om advies vragen bij een bedrijf of elektricien. Je kunt soms een Perilex-stekker ook zelf inpluggen, maar deze is niet altijd al aangesloten aan de kookplaat. Controleer dat dus voordat je iets koopt, dan weet je van tevoren of het echt nodig is om een elektricien in te schakelen voor je nieuwe kookplaat.

0 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like