serre

Tips om je harmonicadeuren te onderhouden

0 Shares
0
0
0

Iedereen is het er over eens dat harmonicadeuren een prachtige toevoeging zijn aan elke serre. Ze zorgen voor een naadloze overgang tussen binnen en buiten, laten overvloedig natuurlijk licht binnen en kunnen de ruimte visueel vergroten. 

Om te zorgen dat ze in optimale staat blijven, is regelmatig onderhoud vereist. Hieronder lees je wat je moet doen om de vouwwanden goed te onderhouden.

Regelmatig reinigen van het glas

Het glas van de harmonicadeur is het meest prominente en kwetsbare onderdeel. Het glas in een serre wordt regelmatig blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden. Daarom is regelmatig reinigen essentieel. Hier zijn enkele tips:

  • Vermijd agressieve chemische reinigers die het glas kunnen beschadigen. Een mengsel van lauw water en een beetje afwasmiddel is vaak al voldoende om het glas te laten stralen.
  • Gebruik een zachte doek of spons. Vermijd schurende materialen, omdat die krassen kunnen veroorzaken.
  • Droog na met een microvezeldoek. Dit geeft het glas een mooie glans.

Onderhoud van de ramen en scharnieren

De ramen en scharnieren van de vouwwanden zijn bewegende delen die regelmatig onderhoud nodig hebben om soepel te blijven werken:

  • Inspecteer de scharnieren en rails regelmatig op vuil en stof. Verwijder het vuil met een borstel of stofzuiger. Gebruik een siliconenspray of een ander geschikt smeermiddel om de bewegende delen soepel te houden. Vermijd het gebruik van olieachtige smeermiddelen die stof kunnen intrekken.

Let op de rubbers en afdichtingen

De rubbers en afdichtingen rondom het glas zijn cruciaal voor het voorkomen van tocht en vochtproblemen. Zo onderhoud je de rubbers en afdichtingen:

  • Controleer de rubbers en afdichtingen regelmatig op tekenen van slijtage, zoals scheurtjes of verdroging.
  • Reinig de afdichtingen. Gebruik een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel om de rubbers en afdichtingen schoon te maken. Dit helpt om hun flexibiliteit en effectiviteit te behouden.

Voorkom condensatie

Condensatie kan een probleem zijn in serres. Condensatie kan leiden tot schimmelvorming en andere vochtgerelateerde problemen. Enkele tips om condensatie te voorkomen:

  • Zorg voor voldoende ventilatie in de serre om condensatie te verminderen. Op de glazen vouwwanden regelmatig om frisse lucht binnen te laten en de luchtvochtigheid te reguleren.

Mocht condensatie een terugkerend probleem zijn kun je overwegen om een luchtontvochtiger aan te schaffen om overtollige vochtigheid uit de lucht te verwijderen.

Controleer regelmatig

Het onderhouden van je harmonicadeuren kost niet veel tijd als je het regelmatig bijhoudt. De tijd en kosten zullen pas oplopen op het moment dat je er niets aan doet. Af en toe een vochtige doek erlangs en een kleine controle zijn vaak voldoende voor goed onderhoud. Zo blijft je serre er altijd prachtig uit zien!

0 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like