Alles dat je moet weten over beregenen

Alles dat je moet weten over beregenen

0 Shares
0
0
0

In de zomer kan het land nogal eens flink droog komen te staan. Dit is nadelig voor zowel de gewassen als de dieren die op het land staan. Ook je tuin kan flink lijden onder droge grond, waardoor je flink zal moeten sproeien. In dit artikel leer je alles over beregenen om ervoor te zorgen dat jouw grond altijd goed gevoed is.

Hoe is beregenen ontstaan?

Beregenen is een andere term voor irrigatie. Irrigatie is een vorm van water manipulatie die al millennia bestaat. We zien dit het eerst terug bij de oude Egyptenaren die volledig van de nijl en de overstroming van de nijl afhankelijk waren om het hele jaar door voedsel te kunnen verbouwen. Om ervoor te zorgen dat het water van de nijl verder het land in kon komen, werden geulen gegraven die het water langs de landbouwgrond leidden. De Nijl heeft echter een constante toestroom aan water uit de Middellandse Zee, terwijl het water in de Nederlandse sloten geen constante toestroom aan water ontvangt. Natuurlijk regent het in Nederland een stuk meer, maar toch staan onze sloten regelmatig droog. Om ervoor te zorgen dat de landbouwgrond genoeg water ontvangt, zelfs in de drogere zomers, is men begonnen met beregenen.

Hoe ziet beregenen eruit?

Beregenen herken je aan de flinke sproeiers die je in weilanden ziet staan wanneer het een tijdje droog is. Er zijn echter verschillende manieren van beregenen en voor alle soorten vind je de benodigdheden bij een groothandel voor beregenen. Binnen het beregenen heb je nevelsproeiers, die zo heten door de fijne straal water die ze sproeien, waardoor ze erg geschikt zijn voor het besproeien van gewassen. Ook zijn er pop-up sproeiers die onder het maaiveld worden geplaatst en omhoog springen wanneer er genoeg druk op de leidingsystemen komt. Je kunt met een opzetstuk bepalen hoeveel en hoe hard er water op het land wordt gesproeid. Nevelsproeiers én pop-up sproeiers sproeien dus water van bovenaf op de grond, waardoor het regenval in zekere zin nabootst. Wil je echter dat het land zelf zoveel mogelijk vocht opneemt, dan zijn druppel- en zweetslangen de beste vorm van irrigatie. Druppelslangen liggen over de grond heen en druppelen regelmatig water op de grond. Zweetslangen worden veelal ondergronds geplaatst en hebben gaten in zich waardoor het water in de grond wordt gespoten. Hier is geen hoge druk voor nodig dankzij de gaten in de slang.

Wat heb je nodig voor goede beregening?

Om goed te kunnen beregenen, zul je aardig wat materialen moeten aanschaffen. Slangen, koppelingen, sproeiers, een waterverdeler, kogelkranen en een pomp. Ook opzetstukken zijn handig om te kopen wanneer je voor een pop-up systeem gaat. Als je niet handmatig aan de slag wilt, zul je ook een beregeningscomputer en manifolds nodig hebben. Hiermee kun je instellen hoeveel water en druk er door de slangen zal lopen én zelfs welke specifieke sproeiers je aan wilt hebben staan. Zo hoef je er niet constant op te letten of de juiste druk nog gehaald wordt. Elk soort gewas en grond heeft andere waterbehoeften, dus verdiep je goed in de reden die je hebt om te beregenen, zodat je niet per ongeluk je hele land en je gewassen vernielt. En zo sluit jij je aan bij millennia lange grondverbetering, waar de Egyptenaren al mee begonnen waren.

0 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like