zonnepanelen

Bij wie kun je een energielabel aanvragen?

0 Shares
0
0
0

Heb je recent overeenstemming bereikt met de koper van jouw woning? Dan is het zaak om zo snel mogelijk een compleet koopcontract op te (laten) stellen. In dit contract moeten veel onderdelen benoemd worden, waaronder het energielabel van de woning. Hoe je aan dit energielabel kunt komen? Je moet dit energielabel aanvragen.

Bij wie je dit kunt doen? Hiervoor moet je bij een specialist zijn. Deze specialisten worden aangeduid met de term ‘energieprestatie-adviseur’.

Het werk van een energieprestatie-adviseur

Niet iedereen is in staat om een energielabel vast te stellen. Sterker nog; dit is alleen weggelegd voor bekwame en deskundige energieprestatie-adviseurs. Dit zijn specialisten die het energielabel van een woning op kunnen meten en hier een label aan vast kunnen plakken.

Hoe een energieprestatie-adviseur dit doet? Nou, hij/zij in staat om jouw woning van A tot Z te bekijken in een periode van pakweg 1,5 uur. Tijdens dit bezoek let de adviseur op tal van zaken. Denk hierbij aan de ketel, aan de isolatie en aan vergelijkbare kenmerken.

Op basis van de bevindingen krijgt jouw woning een energielabel opgespeld. Dit energielabel wordt door de adviseur in de database EP-online verwerkt. Nadat dit gedaan is, is dit label definitief gekoppeld aan jouw woning. Jij hebt overigens zelf géén toegang tot deze database. Deze database is alleen toegankelijk voor de erkende energieprestatie-adviseurs.

Vraag meerdere offertes op

Voor een energielabel moet je dus bij een energieprestatie-adviseur zijn. Het advies is echter om bij meerdere adviseurs een offerte op te vragen. Gebleken is namelijk dat de prijzen van de adviseurs behoorlijk uiteenlopen. Door meerdere offertes op te vragen, voorkom je in ieder geval dat je onnodig veel geld gaat betalen. 

Overigens speelt ook de grootte van jouw woning een rol. Des te groter jouw woning is, des te hoger de offerte uit zal vallen.

0 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like