Je loopbaan leiden met een doel – 3 Tips om in de gaten te houden

Je loopbaan leiden met een doel – 3 Tips om in de gaten te houden

0 Shares
0
0
0

Hoe vind je doel op het werk? Hoe kun je vinden wat jou echt aanspreekt in je loopbaan? Een doel vinden op het werk is zeker niet altijd gemakkelijk, maar wel heel goed mogelijk. Doel vinden in jouw werk betekent dat je een gezonde uitdaging vindt waarin je merkbaar voortgang maakt met jouw persoonlijke en economische ontwikkeling. Sterker nog, we zijn in toenemende mate op zoek naar werk dat betekenis biedt. Dat is vooral te wijten aan de millennials en generatie Z – de nieuwe jongere werknemers die echt zin, doel en voldoening willen vinden op het werk.  Wat betekent dit voor je zoektocht naar een doel in je carrière? In deze blog geven we je enkele tips om mee te beginnen.

1. Weet waarom een betekenisvolle baan belangrijk is

Er zijn veel mensen die zich in een functie bevinden die geen enkele voldoening biedt, maar voldoende comfort geeft om maar niet de comfortzone uit te komen! De comfortzone kan vanzelfsprekend comfortabel zijn, maar het brengt je vaak niet naar meer interessante, doelbewuste en dynamische routes die jouw leven meer voldoening en betekenis geven. In de comfortzone blijven hangen kan komen doordat je geen goed besef hebt van wat werk met een doel voor je kan betekenen.

Het vinden van een doel in je leven en carrière is belangrijk voor wie je bent. Je moet vrede hebben met wie je bent in je huidige positie. Als je eenmaal weet wie je bent, is het gemakkelijker om in elke omgeving een doel te creëren. Je moet je dus afvragen of de doelstellingen van het bedrijf overeenstemmen met jouw waarden en doelstellingen.

2. Zie jezelf onder ogen en identificeer wat je wilt van je leven

Zonder ons af te vragen en te begrijpen wat we van het leven willen, kunnen we gemakkelijk de verkeerde weg inslaan. Van kinds af aan worden we beïnvloed door onze ouders, scholen en de maatschappij als geheel, en met zoveel invloeden van buitenaf kan het soms complex zijn om ons te verbinden met onszelf en vast te stellen wat we echt willen van het leven. Doen we dat niet, dan zullen we niet in staat zijn een zinvol leven te leiden.

3. Kies een doelgerichte carrière boven een mooie titel

Velen van ons zijn misleid bij het kiezen van een loopbaan die ons een goede reputatie in de samenleving geeft en een hoge beloning biedt. Ja, geld is belangrijk om jouw vrijheid op te eisen, maar dat betekent echter niet dat je je kapot moet werken in een baan die je laat wellen in stress en ongenoegen!

Op school en in de maatschappij wordt ons vaak geleerd een loopbaan te kiezen op basis van criteria, zoals een hoog salaris en een mooie titel, maar het probleem is dat “vervulling”, “zinvolheid” en “geluk” vaak in deze lijst ontbreken. Het is dan ook geen wonder dat veel mensen afstuderen en een succesvolle carrière hebben, maar van binnen ellendig blijven. Of het nu gaat om een pijpfitter vacature of een functie in de zorg, bepaal wat voor jou belangrijk is en met welk soort werk je dat naar boven kunt halen!

0 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like