renoveren

Wat zijn de voordelen van renoveren?

0 Shares
0
0
0

Renovaties omvatten alles voor het verbeteren van oudere, kapotte of verouderde panden met de bedoeling deze te vernieuwen en daarmee mooier en functioneler te maken. Bij renovaties aan huizen en bedrijfspanden kan van een oud gebouw iets geheel nieuws gemaakt worden. De noodzaak voor renovatie is naast een persoonlijke reden ook vaak een sociale of economische. Denk aan het ombouwen van industrieel erfgoed naar woningen of bedrijfspanden. Of een watertoren die tot hotel aangepast wordt. Het mooie uitzicht en karakteristieke design bestaat dan al. In de meeste gevallen nemen renovaties meer tijd in beslag dan nieuwbouw, omdat er veel planning bij komt kijken. Dit soort projecten komt echter niet alleen de huidige gebruikers en bewoners ten goede, maar levert ook het behoud van erfgoed op.

Welke renovaties zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten renovaties. Huisrenovaties kunnen worden geclassificeerd als doe-het-zelf-projecten, projecten voor woningverbetering en commerciële renovaties. Woningrenovaties omvatten doorgaans het repareren, bijwerken en aanpassen van het in- of exterieur van huizen om hun bruikbaarheid te verbeteren, ze te verfraaien en waarde en kwaliteit aan het huis toe te voegen. Doe-het-zelf-projecten zijn projecten die door huiseigenaren zelf worden gedaan, meestal met de hulp van familie, vrienden en/of professionals. Bij commerciële renovaties gaat het om grote bouwprojecten, zoals transformatie en modernisering van complete panden.

De twee fases van renovatie

Zowel commerciële als residentiële renovatieprojecten kennen twee basisfasen: voorbereiding en renovatie. De voorbereiding omvat het beoordelen, evalueren en selecteren van de juiste elementen en materialen die nodig zijn voor het project. De voorbereidingsfase omvat ook de beslissing om de bestaande structuur te slopen en opnieuw op te bouwen en/of de renovatie de waarde van het onroerend goed zal beïnvloeden of verhogen. Op dit punt wordt ook bepaald of de renovatie de verhandelbaarheid en waarde van het onroerend goed voor toekomstige kopers zal vergroten. Tenslotte gaat het om het inhuren van aannemers en verbouwers om het renovatieproces te voltooien. Hierna kan de daadwerkelijke renovatie beginnen; de sloop- en bouwwerkzaamheden.

Hoe bepaal je de waarde van een pand?

De belangrijkste factoren die de waarde van onroerend goed bepalen, zijn onder meer de staat van het gebouw, de locatie, de locatie ten opzichte van voorzieningen, de algehele structuur en de voorzieningen op het terrein. Als het renovatieproces deze factoren toevoegt of verbetert, zal de waarde van het onroerend goed toenemen. Aan de andere kant, als het renovatieproces de waarde van het onroerend goed doet dalen, wordt het renovatieproces zelf als een verspilling van tijd en middelen beschouwd. Toch wordt dit in sommige gevallen gedaan. Dit heeft dan te maken met beschermde dorps- of stadsgezichten, sentimentele waarde van het pand of persoonlijke wensen van de eigenaar. Je zou bijvoorbeeld een oude kerk of historisch gemeentehuis nooit slopen, ook al zou dit goedkoper zijn dan de volledige renovatie ervan.

0 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like