Dak

Bespaar honderden euro’s op je energierekening

0 Shares
0
0
0

Zo’n 25% tot 30% van alle warmte gaat verloren via het dak. Dat is ontzettend zonde, al helemaal omdat daar gemakkelijk iets tegen te doen is. Dakisolatie kan al gauw honderden euro’s per jaar opleveren door een lagere energierekening. Nu zijn er wel talloze opties en materialen als het gaat om isoleren. Moet je bijvoorbeeld de zoldervloer isoleren, of juist het dak? En moet je dan kiezen voor isolatie-folie, glaswol of bijvoorbeeld steenwol? Waar moet je op letten? 

Dakisolatie voor platte en schuine daken

Allereerst is het belangrijk om onderscheid te maken tussen een plat dak, en een schuin dak. Voor beide geldt dat van buitenaf isoleren het effectiefst is, maar dat dit wel een stuk lastiger is. Zo voorkom je vochtproblemen, uitzettingen en scheuren. Echter is een dak isoleren van buitenaf niet gemakkelijk. Vaak moet dan het gehele dak gerenoveerd worden. 

Platte daken

Voor platte daken geldt dat wanneer er al lagen bitumen over elkaar liggen, kunnen er isolatieplaten op de dakbedekking geplaatst worden. Hiermee bespaart u een hoop geld. Een plat dak is ook te isoleren van binnenuit, maar de materiaalkeuze bestaat dan enkel uit open materiaal zoals glaswol, en deze hebben lagere isolatiewaardes dan de materialen die gebruikt worden voor isolatie van buitenaf. 

Schuine daken

Voor schuine daken is het bijna hetzelfde. Van buitenaf isoleren is de beste keuze als het gaat om effectiviteit. Via de binnenkant isoleren is daarentegen een stuk gemakkelijker en goedkoper. Het materiaal dat hiervoor gebruikt wordt is doorgaans glaswol. Hier is makkelijk mee te werken en is goedkoop. Wanneer je je dak van buitenaf isoleert wordt de isolatie over het gehele dak geplaatst, zonder onderbrekingen. Het dak wordt dan geïsoleerd met platen of folie. Het gehele dak wordt dan eerst verwijderd, waarna de isolatie wordt geplaatst. Het dak wordt daarna weer teruggezet. 

De zoldervloer isoleren

Wanneer de zolderonverwarmd is, en alleen als opslag gebruikt wordt en niet als bijvoorbeeld een slaapkamer, is er de optie om de zoldervloer te isoleren. Dit is alleen effectief als er geen openverbinding is met de verdieping eronder. Is je dak toe aan vervanging? Combineer de dak rennovatie dan met een dakisolatie

0 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like