vissen

Welk karperlood gebruik je waarvoor? Weet wat je nodig hebt, voordat je gaat vissen!

0 Shares
0
0
0

Voor de startende karpervisser is lood gewoon lood. Een gewicht om je onderlijn mee weg te gooien naar de horizon en te hopen dat een karper de haak oppakt en zichzelf prikt met het werpgewicht. Kom je (online) kijken naar lood dan kom je snel verschillende vormen, kleuren en soorten lood tegen. Hierbij een korte uitleg waarbij je op kan letten. 

Inline vs wartellood

Het verschil tussen deze twee soorten lood valt vaak de meeste mensen op. In het wartellood is een wartel meegegoten, waardoor je een oogje hebt. Het inlinelood heeft enkel een gat door het midden. Uiteraard hebben deze eigenschappen effect hij deze worden gemonteerd. Bij het inlinelood gaat de leader, of tube het lood. Deze wordt als het ware op de vislijn gevist. Het wartellood daarentegen komt naast de vislijn te hangen. Vaak wordt de wartel dan vastgezet in een zogenaamde loodclip. 

Het voordeel van een inline lood is dat het lood altijd bij de zwaarste kant wordt opgepakt. De onderkant van de druppel zo te zeggen. Het nadeel van dit lood komt voornamelijk naar voren op een zachte bodem. Dit lood zakt uiteraard net als een wartellood in de bodem, maakt trekt daarbij ook een deel van de onderlijn met zich mee. Dit kan de presentatie van het haakaas erg beïnvloeden tot zelf het volledig in de modder trekken van haak en haakaas. Geen ideale presentatie zo te zeggen. En ander klein nadeel is dat het minder ergonomisch is. Wil je ver werpen dan kan juist een wartellood uitkomst bieden. 

Wartellood heeft dus het voordeel dat de onderlijn niet meteen wordt getrokken en dat je er verder mee kunt werpen. Een nadeel van wartellood is echter dat je niet de waarste kant van het lood oppakt bij het opnemen van het aas. De kans dat een karper hierdoor snel het aas loslaat is aanwezig, doordat de haak niet direct prikt. 

Ben jij eruit? Ga dan naar de bouwmarkt!

Beiden soorten lood hebben dus voor- en nadelen en mogen in je viskoffer eigenlijk niet ontbreken om in te kunnen spelen op de plek waar jij op dat moment gaat vissen. En wellicht vragen beide hengels (en visspot) ook een ander montage. Goed om dus verschillende soorten lood in je tacklebox te houden om snel te kunnen wisselen als de situatie dat vraagt. Koop dus beide soorten in bij de bouwmarkt of Sportvisgigant voor een optimale middag vissen!

0 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like