zonnepaneel

Wat komt er kijken bij het kopen van zonnepanelen?

0 Shares
0
0
0

Een stap naar een duurzamer huis kan het leggen van zonnepanelen op je dak zijn. Er zijn veel dingen waar je op moet letten wanneer je zonnepanelen wil gaan aanschaffen. Hoeveel heb je er nodig? Wat voor zonnepanelen zijn er en welke moet je kiezen? Hoeveel zal het gaan kosten en hoe snel heb je het terugverdient? Hoe zal het zitten met onderhoud? 

Soorten zonnepanelen

De polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen zie je het vaakst op het dak liggen. Het verschil is niet groot, maar over het algemeen ziet de monokristallijne paneel er wat rustiger en strakker uit. Dat is dus een goede optie als je veel waarde hecht aan de uiterlijke gesteldheid van je huis. 

Prijs van zonnepanelen en vergoeding

Voor de aanschaf van zonnepanelen mag je wel een spaarvarken kapotslaan. Het is en blijft een forse investering. Voor installatie met rond de 10 panelen betaal je zo een paar duizend euro. Daar zitten de omvormer en de installatiekosten bij inbegrepen. Dit heb je wel binnen zes tot 7 jaar terugverdiend. Er bestaan regelingen en vergoedingen van de overheid die de aanschaf wat minder financieel aangrijpend zijn. Zo kun je bijvoorbeeld de btw terugvragen, en verdien je geld wanneer je meer stroom opwekt dan je gebruikt. De stroom lever dan terug aan het lichtnet en hier krijg je een vergoeding voor. Dit heet salderen.

Hoeveel zonnepanelen je nodig zal hebben

10 panelen leveren gemiddeld bij elkaar 3000kWh per jaar. De opbrengst is afhankelijk van de kwaliteit van de panelen. Afhankelijk van welke panelen je koopt en hoeveel stroom je per jaar gebruikt, zal je moeten kijken hoeveel jij er nodig zal hebben.

Onderhoud van de panelen

Hoewel zonnepanelen erg onderhoudsvriendelijk zijn zal je ze nog wel af en toe even moeten schoonmaken. Het is handig om een telescoopborstel hiervoor te gebruiken en niet bijtende of zure zeep te kopen. Het is verstandig om gelijk na aanschaf van de panelen zonnepanelen vogelwering te installeren. Zo voorkom je overlast van vogels onder zonnepanelen. Vogels kunnen onder andere zorgen voor een mindere brandveiligheid door de nesten die ze bouwen onder de panelen. Ook kan de ventilatie onder de panelen neemt af, waardoor sommige panelen oververhit kunnen raken. Dit levert blijvende schade aan de panelen op.

0 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like