Wat voor soort aandrijving?

Wat voor soort aandrijving?

0 Shares
0
0
0

Aandrijving is een kracht die ervoor zorgt dat machines in beweging komen. Wanneer jij op zoek bent naar een (nieuw) aandrijfsysteem, vraag je je waarschijnlijk af wat voor soort aandrijfsysteem in jouw geval geschikt is. Je hebt hierbij de keus uit verschillende soorten aandrijvingen: mechanische, elektrische, pneumatische en hydraulische. Om je bij de keus te helpen, stellen we de vier soorten hier aan je voor.

Hydraulische aandrijving

De eerste soort aandrijving die we hier voorstellen is de hydraulische aandrijving. Deze wordt gekenmerkt door de aandrijving op basis van vloeistofdruk. Voor de hydrauliek heb je vaak een simpel pomp-motorsysteem nodig. Deze zorgt ervoor dat de mechanische energie in hydraulische kan worden omgezet, wat onder hoge druk gebeurt. Vervolgens wordt de omgezette energie via een hydromotor weer teruggezet in mechanische energie.

Pneumatische aandrijving

Bij de pneumatiek zorgt samengeperste lucht voor de energieoverdracht. Hierdoor kan een machine in beweging worden gebracht. Net als bij de hydrauliek heb je ook bij de pneumatiek een gesloten, luchtdicht-systeem nodig. Dit is ook logisch, want er wordt met perslucht onder hoge druk gewerkt. Dan is het niet handig dat de lucht kan ontsnappen, want hierdoor gaat de druk omlaag en werkt je systeem minder goed. Ook de perslucht wordt omgezet in mechanische energie, waardoor de systemen werken. Kijk eens op www.ebora.nl om meer over de pneumatische aandrijving te weten te komen.

Elektrische aandrijving

Bij een elektrische aandrijving wordt elektrische energie in mechanische omgezet. Dit zorgt ervoor dat werktuigen worden voortgestuwd. Een groot voordeel is dat je machines op elektrische aandrijving op het elektriciteitsnet kunt aansluiten. Daarnaast is er echter ook de mogelijkheid om hem op een accu te laten draaien. Ben je een voorstander van milieuvriendelijke energie, kun je bijvoorbeeld ook zonnepanelen op je erf plaatsen en de hier opgewekte energie voor de aandrijving gebruiken.

Mechanische aandrijving

Tot slot stellen we de mechanische aandrijving aan je voor. Hierbij zorgt de aandrijfmotor ervoor dat de energie wordt overgebracht naar het aangedreven systeem. Dit gebeurt vooral door middel van ronddraaiende bewegingen die steeds naar een andere draaiende beweging worden omgezet. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld riemaandrijving, kettingaandrijving, askoppeling of tandwielaandrijving gebruiken. Iedere aandrijving heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus vergelijk deze met elkaar en bepaal welke manier van mechanische aandrijving het beste bij jouw doeleinden past.

0 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like