Bouw

Zo bepaal jij de hoogte van je bod

0 Shares
0
0
0

Huis kopen? Hoeveel bied je nou?

Je bent op huizenjacht, het ene huis is meteen weg, de ander zie je wekenlang voorbij komen op Funda. Waar ligt dat nou aan en hoe zorg je ervoor dat jij de juiste keuze maakt? En nog belangrijker, hoeveel is de woning waard?

De huizenmarkt

Het is natuurlijk belangrijk om te weten hoe de huizenmarkt ervoor staat. Zo kun je bepalen of je even kan wachten met het bod of juist snel moet zijn. Daarnaast heb je bij een brede markt natuurlijk meer hefkracht. Op het moment is het nogal lastig om een huis te kopen, de prijzen zijn hoog en de huizen gewild. Echt je voordeel uit de huizenmarkt halen is nu dus erg lastig.

locatie

Een ander bepalend aspect van de prijs van een woning is de ligging. Als de woning in een populaire stad ligt, kan de prijs voor een klein huis hoger liggen dan een groot huis op het platteland. Wanneer je per se in een bepaalde plaats wil wonen, kan je hier niet veel mee doen, maar als het nog open staat waar je gaat wonen, kan je er je voordeel uit halen. In het geval dat je ver vooruit denkt en het huis ooit nog wil verkopen, is dit ook belangrijk. Zo kan een huis in een opkomende regio of wijk erg in waarde omhoog gaan. Bijvoorbeeld door goede gemeentelijke besluiten of hard groeiende bedrijven in de buurt.

Grondige inspectie

Misschien wel het belangrijkste prijsbepalende onderdeel is de staat van het huis. Kijk goed rond of er beperkingen en schade zijn. Van tevoren wordt er door de verkoper als het goed is al verteld wat eventuele gebreken zijn, daar is de vraagprijs ook op berekend. Vind jij vervolgens andere gebreken die niet eerder vermeld zijn, dan kan je natuurlijk onderhandelen over de prijs. Let vooral op schade door achterstallig onderhoud. Houtwerk is vaak door vocht of rotting beschadigd wat je niet op het eerste oog ziet. Naast dat je kijkt, voel ook zeker even! Je zou bijvoorbeeld schade kunnen vinden in de vloer, plinten en kozijnen. Nadat je zelf goed hebt gekeken is het altijd nog verstandig om het te laten checken door een professional.

Bouwkundige keuring

Na je eigen oordeel is het altijd slim om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Een derde partij voert dan een inspectie uit waarin alle gebreken en beperkingen van de woning uitgezocht worden. Na de inspectie krijgt u een rapport toegestuurd met de beperkingen, verwachte kosten van reparatie en adviezen. Wilt u zo’n keuring laten doen? Dan raden wij Homekeur aan, zij zijn actief door heel Nederland.

0 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like