Als je een nieuwbouw woning hebt gekocht dan is het altijd spannend en leuk om er jouw droompaleis van te maken. Er zijn echter zaken bij een nieuwbouw pand waar je rekening mee moet houden als je gaat klussen. Je zal te maken hebben met zowel voor- als nadelen tijdens het klussen. Tijdens de oplevering van je nieuwe huis of woning zal je moeten zorgen dat je alles dubbel checkt. Het is een spannend moment, want je hebt net de sleutel gehad. Toch is het belangrijk dat je uitgebreid de tijd neemt om alles te checken en zo gebreken op tijd te zien. Dit kan je vaak al doen tijdens de voorschouw zodat bij de oplevering alles ook daadwerkelijk gereed is. Je lijst met gebreken loop je een aantal keer door om zeker te weten dat alles goed werkt en eventueel gerepareerd is. Hier komen veel details bij kijken en als je niet weet waar je op moet letten neem dan een professionele bouwkundige met je mee.
Nieuwbouw heeft vaak vocht in de muren
Dit is een van de grote nadelen van nieuwbouw panden. In de meeste gevallen is er sprake van vocht in de onafgewerkte muren en vloeren. Dit kan wel oplopen tot 4000 liter en je kan het dus niet gelijk afwerken. In de meeste gevallen is het pand maandenlang blootgesteld aan de elementen en cement bevat van zichzelf een hoop vocht. Als je een vloer gaat aanleggen of een wand gaat stuken dan kan het vocht voor lelijke beschadigingen zorgen. Op het moment dat je een professional inhuurt om een vloer aan te leggen dan zal deze altijd een vochtmeting uitvoeren. De beste manier om van vocht af te komen is door je woning geleidelijk op te warmen. Op deze manier kan het vocht drogen. Je begint de eerste week met 17 graden en ieder opvolgende week kies je voor een graadje hoger totdat je bij de 20 graden bent aangekomen. Een professional zoals een vloerenlegger of stukadoor heeft vaak ook ideeën over hoe je de vochtprobleem het beste kan aanpakken.
Kiezen voor de juiste klusvolgorde
De grote vraag is waar je begint met klussen, aangezien er zoveel te doen is. Je kan het beste beginnen om een kluslijst op te stellen. Hierin schrijf je op wat er moet gebeuren in iedere ruimte. Je kan bijvoorbeeld beginnen met installatiewerk in de keuken, vervolgens al het hout en de trappen schilderen, daarna aan de muren beginnen, de vloer leggen en als laatste de keuken of de badkamer plaatsen. Op deze manier word je nieuwe keuken niet vies tijdens het schilderen. Uiteraard kan je zelf de volgorde aanhouden die je prettig vindt. Het kan natuurlijk zijn dat een bepaalde kamer geen prioriteit heeft en dan bewaar je deze tot het laatste.