Waar moet je technische gezien op letten tijdens de bezichtiging van een huis?

Waar moet je technische gezien op letten tijdens de bezichtiging van een huis?

0 Shares
0
0
0

Een bezichtiging van een huis is een belangrijk moment bij het kopen van een woning. Het is dan ook essentieel om goed voorbereid op pad te gaan en kritisch te kijken naar de bouwkundige staat, omgeving en potentie van het huis. Sommige mensen schakelen een aankoopmakelaar in of huren een bouwkundig specialist in tijdens de bezichtiging.  In dit artikel geven we je enkele belangrijke tips om je te helpen bij het maken van de juiste keuze. 

Maak een lijstje van belangrijke punten

Voordat je een bezichtiging gaat plannen, is het verstandig om van tevoren een lijstje te maken van de punten die voor jou belangrijk zijn bij het kopen van een huis. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van de woning, de ligging, de staat van onderhoud, de aanwezigheid van een tuin of balkon, en de buurt waarin het huis zich bevindt. Door vooraf duidelijk te hebben wat je belangrijk vindt, kun je tijdens de bezichtiging gerichter vragen stellen en beter beoordelen of het huis aan jouw wensen voldoet.

Let op de bouwkundige staat en eventuele gebreken

Tijdens de bezichtiging is het belangrijk om niet alleen te letten op de uitstraling en sfeer van het huis, maar ook om kritisch te kijken naar de bouwkundige staat en eventuele gebreken. Vooral bij oudere woningen, bijvoorbeeld een jaren ‘70 woning zien we nogal eens gebreken. Let bijvoorbeeld op scheuren in muren of vloeren, vochtplekken, houtrot, lekkages, en de staat van de dakbedekking. Het kan verstandig zijn om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren, zodat je zeker weet dat er geen verborgen gebreken zijn. Het is namelijk beter om van tevoren te weten wat je kunt verwachten qua onderhoud en eventuele kosten.

Check de omgeving van het huis

Tijdens de bezichtiging is het ook belangrijk om goed te kijken naar de omgeving van het huis. Ga bijvoorbeeld wandelen in de buurt en let op de aanwezigheid van voorzieningen als scholen, winkels, openbaar vervoer en groenvoorzieningen. Ook de sfeer en de mate van drukte in de buurt kunnen een belangrijke rol spelen bij de keuze voor een huis. Denk hierbij aan bijvoorbeeld geluidsoverlast van nabijgelegen snelwegen of spoorlijnen.

Laat je niet verleiden door het interieur

Tot slot is het belangrijk om je niet te laten verleiden door de inrichting of het interieur van het huis. Dit kan immers makkelijk veranderd worden, terwijl de locatie en de bouwkundige staat van het huis veel belangrijker zijn. Probeer je dus niet te laten leiden door de persoonlijke smaak van de huidige bewoners, maar kijk vooral naar de potentie van het huis.

0 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like