Barriers dragen bij aan de veiligheid op wegen door bijvoorbeeld rijbanen van elkaar te scheiden of door de weg van de omgeving af te schermen. Een veelgebruikte barrier is de betonnen variant, omdat die niet in het wegdek bevestigd hoeft te worden. Toch kan het plaatsen van betonnen barriers door hun aanzienlijke gewicht erg lastig zijn. Daarom wordt in veel situaties gekozen voor een stalen barrier – een vangrail – omdat die lichter is en het plaatsen ervan dan ook minder tijd kost. Maar welke barrier is nu eigenlijk veiliger: de betonnen barrier of de vangrail? In dit artikel bespreken we het verschil.
Is een vangrail veilig?
Op veel wegen wordt nog (gedeeltelijk) gebruik gemaakt van metalen vangrails. Zo’n rail is lichter dan een betonnen barrier en kan daarom sneller worden geplaatst. Uit onderzoek van het Duitse Verbond van Verzekeraars blijkt alleen dat vangrails niet goed in staat zijn om moderne auto’s – die vaak zwaarder zijn dan vroeger – tegen te houden. Auto’s breken steeds vaker door een vangrail heen of komen er bovenop terecht. Dat is gevaarlijk voor de bestuurder, maar ook voor alles wat er aan de andere kant van de vangrail ligt. Zo kun je bijvoorbeeld op de verkeerde rijbaan of op een fietspad terechtkomen. Daarnaast moeten na veel ongelukken de vangrails worden vervangen.
Is een betonnen barrier veiliger?
Een betonnen barrier heeft natuurlijk zo zijn eigen nadelen: de constructie is erg zwaar, waardoor het plaatsen meer tijd (en soms geld) kost. Het voordeel is wel dat een botsend voertuig een betonnen barrier niet kan doorbreken en er niet overheen kan kantelen. Na de aanrijding blijft de betonnen barrier daarnaast zijn werking behouden, zonder dat daar reparaties voor nodig zijn. Hierdoor wordt de tijd die het plaatsen van een betonnen barrier kost weer teruggewonnen. Daarnaast hebben betonnen barriers een levensduur van rond de vijftig jaar en raakt de bodem tijdens de productie minder verontreinigd. Betonnen barriers zijn daarom duurzamer dan metalen vangrails.
Hoe kun je betonnen barriers maken?
Is je bedrijf gespecialiseerd in betonproductie en wil je graag verkeersbarriers maken, bijvoorbeeld om ze vervolgens door te verkopen? Dan is het gebruik van de juiste betonblokmallen essentieel om het productieproces soepel te laten verlopen. Bij Bouwmarktengids beoordelen wij Betonblock® barriermallen als een betrouwbaar en kwalitatief hoogstaand product. Dankzij het stappenplan van Betonblock® wordt het produceren van verkeersbarriers net zo eenvoudig als ieder ander betonproject. Daarbij zijn de mallen van Betonblock® geschikt voor het verwerken van restbeton, waardoor jouw bedrijf bijdraagt aan een circulaire betonmarkt. Koop daarom al je betonblokmallen bij Betonblock®.