Met de stijgende energieprijzen is het geen verrassing dat steeds meer Nederlandse huishoudens op zoek gaan naar manieren om energie te besparen. Warmtepompen zijn hiervoor een uitstekende optie. Ze kunnen zowel gebruikt worden om zowel warmte als koeling te verzorgen en zijn daarmee een duurzame en energie-efficiënte oplossing. Maar hoeveel Nederlandse huishoudens maken er inmiddels gebruik van?
Het gebruik van warmtepompen in Nederlandse huishoudens
Volgens cijfers van het CBS steeg het aantal Nederlandse huishoudens met een warmtepomp van 5.000 in 2018 naar ruim 56.000 in 2019. Dit is een stijging van maar liefst 10%. Er zijn echter ook cijfers die aangeven dat deze stijging nog groter is – zo steeg het aantal huishoudens met een warmtepomp in 2020 naar bijna 80.000 huishoudens.
Waarom stijgt het gebruik van warmtepompen?
Er zijn verschillende redenen waarom steeds meer Nederlandse huishoudens kiezen voor een warmtepomp. Ten eerste is deze technologie inmiddels vrij betaalbaar geworden. Ook is een warmtepomp een energie-efficiënte oplossing, waardoor het mogelijk is om energie te besparen. Verder is het ook een duurzame oplossing, omdat het gebruik van fossiele brandstoffen verminderd wordt.
Conclusie
Uit de cijfers blijkt dat het gebruik van warmtepompen in Nederland in rap tempo stijgt. Deze stijging wordt veroorzaakt door de betaalbaarheid van de technologie, de energie-efficiëntie en de duurzaamheid ervan. Het is dus duidelijk dat warmtepompen een steeds populairdere optie worden, en dat steeds meer Nederlandse huishoudens er gebruik van maken.