​​Welke soorten dakbedekking zijn er voor een plat dak?

​​Welke soorten dakbedekking zijn er voor een plat dak?

0 Shares
0
0
0

Het is verstandig om een dakrenovatie te laten uitvoeren door een professionele dakdekker, in het geval van bijvoorbeeld verouderde, missende of kapotte dakpannen. Hierbij worden de dakpannen gedeeltelijk of geheel vervangen voor nieuwe dakbedekking. Ontdek in dit artikel welke soorten dakbedekking er zijn voor een plat dak!

Oorzaken van eventuele problemen aan je dak

Ook dakpannen hebben een bepaalde levensduur, vaak tussen de 25 en de 50 jaar. Het kan dus simpelweg zo zijn dat je dakpannen zodanig verouderd en versleten zijn dat ze moeten worden vervangen. 

Ook door achterstallig onderhoud, of als gevolg van extreme weersomstandigheden komt het vaak voor dat de dakbedekking moet worden vervangen aan de hand van een renovatie die wordt uitgevoerd door een dakdekker. 

Soorten dakbedekking voor een plat dak

Voor platte daken wordt vaak gekozen voor synthetisch rubber, genaamd EPDM. Vanwege de lange levensduur van gemiddeld 40 jaar, flexibele eigenschappen en het feit dat dit type dakbedekking weinig onderhoud vergt.


Een ander geschikt materiaal voor platte daken is PCV. Dit is een betaalbare soort kunststof dakbedekking die bovendien duurzaam is en tegen vele weertypes bestand. Het materiaal is namelijk soepel en kan rekken en uitzetten bij temperatuurschommelingen. 

Een derde goede optie die je vaak ziet bij platte daken is bitumen, vanwege de voordelige prijs en geschikte eigenschappen zie je dit materiaal veel terug bij platte daken. Dit type dakbedekking is gemaakt van speciaal dakleer dat je eenvoudig kunt plaatsen over de vorige daklaag, en het is volledig waterdicht waardoor je vochtproblemen en lekkages voorkomt. 

Groendak

Tot slot is er ook nog de mogelijkheid om een groen dak te laten plaatsen. Hierbij wordt er een graslaag op je dak aangebracht waar planten en bloemen kunnen groeien. Zo creëer je een groene leefomgeving, ook voor de vogels, bijen en andere insecten. Ook zul je profiteren van een aangename binnentemperatuur in de zomer in huis, en kun je alle levende organismen op jouw dak voedsel en verkoeling bieden. 

Dit alles zorgt voor een betere biodiversiteit en je investeert op de langere termijn in duurzaamheid. Een groendak is wel zwaar qua gewicht, dus je moet een sterke ondergrond hebben. Ook kan het prijzig zijn om aan te schaffen, maar je krijgt er iets prachtigs voor terug en draagt bij aan een betere, groenere wereld. Een bijkomend voordeel is dat je in vele gemeentes subsidie kunt krijgen voor een groendak! 

0 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like