bouw

Kelderdichting: dit moet je er over weten

0 Shares
0
0
0

Heb jij last van water of vocht in de kelder? Dit kan voortaan voorkomen worden door de kelder waterdicht te maken. Dit kun je laten doen door een ervaren bedrijf, of zelf aan de slag gaan. Wil jij weten hoe dit in zn werk gaat? In dit artikel vertellen we je alles over kelderdichting en wat daarbij komt kijken. 

Schadelijk voor woning en gezondheid

Veel kelders zijn onder de grondwaterspiegel geplaatst, en dan komt met name omdat deze in Nederland erg hoog is. Het wordt dan ook altijd aangeraden om de kelder waterdicht te laten maken. Doe je dit niet, dan kan het wel eens voorkomen dat jij met natte voeten in de kelder staat. Het grootste nadeel hieraan is dat het schadelijk kan zijn voor jouw woning én jouw gezondheid. Het vocht dat binnendringt tast de constructie van de woning aan en daarnaast trekt het schimmels en ongedierte. Al deze redenen maken het zeer belangrijk om de kelder waterdicht te maken. 

Kelder laten dichten door een bedrijf

Het waterdicht maken van kelders kan op verschillende manieren. Het kan van binnenuit, maar ook door middel van de buitenzijde. Dit is ook meteen de meest effectieve vorm van kelderafdichting. Vocht krijgt hierdoor namelijk niet de kans om de constructie in te dringen. Deze methode wordt in de meeste gevallen al toegepast bij bouwfase. Een nadeel aan deze methode is dat het erg complex is, en het wordt aangeraden dit door een ervaren bedrijf te laten doen. Het waterdicht maken van de kelder via de binnenzijde kan wél zelf worden gedaan. 

Zelf de kelder afdichten

Wil je alle werkzaamheden liever zelf uitvoeren? Dat kan, maar dan heb je wel wat kluservaring nodig. Allereerst haal je alle spullen uit de kelder en onderzoek je waar de lekkage vandaan komt. Het is hierbij van belang dat het water zo snel mogelijk wordt gestopt, zeker wanneer het uit de vloer of muur stroomt. Het dichten van het lek doe je met een waterstop en een afdichtingsmortel. Wanneer het lek is gedicht kun je het oppervlak weer mooi afwerken en voorkomen dat er nog een lekkage ontstaat. Vergeet niet om de kelderafdichting twee dagen te laten drogen. Zo geef je jezelf de tijd om te kijken of er nog schimmels ontstaan en of er nog beschadigingen oplopen. Als je er ook voor zorgt dat de buisdoorvoeringen en kabel waterdicht zijn, hoef jij de komende tijd niet meer bang te zijn voor lekkages! 

0 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like